Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
23 Νοε 2021

Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

Οι μέρες του Νοεμβρίου, που έφυγε για το μεγάλο του ταξίδι, μάς θυμίζουν την εμβληματική φυσιογνωμία του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Υπήρξε ένας από τους πολυγραφότατους Έλληνες ποιητές της «γενιάς του ’30», δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, είκοσι δύο μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, επιμελήθηκε αρκετές μεταφράσεις, ενώ άφησε πίσω του 50 ανέκδοτες ποιητικές συλλογές.

Οι μαθητές της Γ' Λυκείου μελέτησαν το ποιητικό του έργο συνδυάζοντάς το με διάφορα ιστορικά γεγονότα του τόπου μας, όπως ο «Επιτάφιος» που γράφτηκε με αφορμή τη διαδήλωση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 ή τη «Ρωμιοσύνη» όπου δίνει ανάγλυφη τη μορφή της Ελλάδας και των ανθρώπων της περιγράφοντας τον αδιάκοπο αγώνα τους για ελευθερία, δικαιοσύνη και ανθρωπιά. Τα δύο έργα μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη ενώ η «Σονάτα υπό το Σεληνόφως» από τον Σταύρο Ξαρχάκο, με την οποία κέρδισε το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης.

Επιπρόσθετα, διάβασαν το «Ημερολόγιο μιας εβδομάδας» του Πολυτεχνείου που γράφτηκε τις ημέρες των γεγονότων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 αλλά και το «Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο» με θέμα την εισβολή στην Κύπρο.

Τα χρόνια της μεταπολίτευσης αρχίζουν οι τιμητικές διακρίσεις για τον ποιητή ενώ προτάθηκε για το Νόμπελ Λογοτεχνίας δύο φορές.

Τα έργα του συγκίνησαν τους μαθητές μας για τα διαχρονικά μηνύματα, τον λυρισμό και τον βιωματικό τους χαρακτήρα.

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες